1.3.13

TONTTU

Sabotanic Garden & Circus Maximus (Fin)

TONTTU

performance 45 min.
koncepce a performer: Pasi Mäkelä
live sound: Federsel (Tomáš Procházka)          
středa 6. března 2013 od 20.00 hodin

150kc





Pasi Mäkelä dokonalým převtělením se do skřítka (fin. tonttu) navazuje ztracený kontakt s přírodním řádem světa. Divokými pohyby odkrývá zapomenutou kolektivní paměť a sestupuje do „tělesného podvědomí“. Tonttu číhá někde ve stínu na hranici společnosti a přírody, na periferii naší mysli a těla. Je naší možností, naším svědomím?
Mnohovýznamová performance mísí tanec Butó s finským folklórem a Pasiho zkušeností se zambijskými tanci Muganda nebo rituály tajné společnosti Njau. Představení v přítomném okamžiku vytváří novou tradici ze směsi folklórních prvků a prvků Nového divadla. Každá performance je jiná, přestože se jedná o improvizaci na předem určené téma.
Ve skřetí podstatě může Pasi Mäkelä naplno ukázat svůj široký choreografický rejstřík a extrémní fyzický přístup k divadlu.

choreografie a provedení: Pasi Mäkelä

Pasi Mäkelä (nar. 1975)
je finský konceptuální umělec, performer, choreograf a hudebník částečně žijící v Praze. Jeho performance jsou z velké části založeny na butó, japonském avangardním tanci, který se objevuje začátkem 60. let.
Butó je známý svým extrémním fyzickým přístupem k tanečnímu projevu. Pasi vyvinul finskou verzi tance butó.
Během posledních let se spolupodílel aktivně na mnoha různorodých představeních a hudebních projektech ve Finsku, Německu, Rakousku a v Čechách.

Pasi Mäkelä (b. 1975)
is an Finnish Performing artist, choreographer, and musician living partly in Prague. He has worked frequently with Finnish experimental performance groups Reality Research Center and Circus Maximus.
Lately the main body of performance work has been done with own group Sabotanic Garden.
Mäkelä´s performance work is largely based on Butoh, Japanese avant-garde dance phenomena that emerged in early 1960´s.
Butoh is known for extreme physical and unorthodox approach to dance performance. Pasi has developed Finnish version of butoh.

Tomáš Procházka
aka Federsel je hudebník, improvizátor, zvukový umělec, divadelník a performer. Je členem divadel Buchty a loutky a HANDA GOTE research & development a hudebních projektů B4, Gurun Gurun, Radio Royal, Federsel & Mäkelä, Uranus, Wabi Experience a také vystupuje sólově jako Federsel.  Spolu s Petrem Ferencem připravuje koncertní sérii Wakushoppu v café V lese.

Tomáš Procházka
aka Federsel is a musician, improviser, sound artist and performer. He is a member of theaters Cakes and Puppets and HANDA GOTE research & development  and bands B4, Gurun Gurun, Radio Royal, Federsel & Mäkelä, Uranus, Wabi Experience and also performs solo under the name Federsel.  He is co-founder of Wakushoppu concert series in café V lese.

No comments:

Post a Comment